Babka czekoladowa z kokosem

Babka czekoladowa z kokosem

Czekoladowa babka z dodatkiem sporej ilości wiórków kokosowych – zwana też niekiedy babką bounty – to zupełnie nowa wersja klasycznego, dobrze znanego wypieku. Jest miękka, lekka, przyjemnie puszysta i nieco wilgotna, a jej smak jest przełamany kokosową, egzotyczną nutą. Ciasto to zawsze się udaje, nie wymaga wiele pracy, dlatego jest dobrym pomysłem na łatwy i szybki deser.

Babka czekoladowo-kokosowa – niezbędne składniki

Do przygotowania tego wypieku będziesz potrzebował:

  • 300 g miękkiego masła,
  • 300 g brązowego cukru,
  • 5 jajek,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 1 tabliczkę czekolady klasycznej gorzkiej 64% E.Wedel,
  • 50 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 75 ml mleka,
  • szczyptę soli.

Dobrym pomysłem jest, aby na cieście znalazła się też polewa czekoladowa. Przepis na nią jest błyskawiczny, a do jej przygotowania potrzebna będzie śmietana kremówka, cukier oraz czekolada lekko gorzka 50% E.Wedel.

Pieczenie babki czekoladowej z kokosem – przepis krok po kroku

Przygotuj keksówkę o długości ok. 30 cm. Jej wnętrze starannie natłuść – masłem lub margaryną – i oprósz bułką tartą. Następnie:

  • czekoladę rozpuść – w garnku lub w kąpieli wodnej,
  • mąkę dokładnie połącz (najlepiej przesiej) z proszkiem do pieczenia,
  • miękkie masło utrzyj przy pomocy miksera z cukrem i solą,
  • następnie, cały czas mieszając, do masy z masła, wbijaj jajka oraz stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia,
  • powstałe ciasto podziel na dwie części,
  • 1/3 masy połącz z wiórkami i z mlekiem,
  • 2/3 ciasta wymieszaj z płynną czekoladą oraz z kakao,
  • do foremki najpierw przelej masę z czekoladą, a dopiero potem ciasto z wiórkami kokosowymi.

Babkę piecz w temperaturze 180 °C (tryb góra-dół) przez ok. 60 minut. Po wyjęciu jej z piekarnika i po jej ostygnięciu możesz ozdobić ją polewą przygotowaną z rozpuszczonej, gorzkiej czekolady. Natomiast jeśli chcesz jeszcze bardziej urozmaicić wypiek, przygotuj mus czekoladowy z dodatkiem cukru pudru i masła, schłodź go w lodówce i przełóż nim ciasto.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.