Kremowy łosoś w sosie z mleczka kokosowego i limonką

Kremowy łosoś w sosie z mleczka kokosowego i limonką

Azjatyckie smaki pasują doskonale do delikatnego, świeżego łososia. Połączenie aromatycznej limonki z delikatnym mleczkiem kokosowym pozwala na stworzenie kompozycji, która zachwyci wszystkich miłośników dobrej kuchni. Jak przygotować łososia w sosie pachnącym Azją?

Przepis na łososia w sosie z mleczka kokosowego i limonki

Składniki:

  • 500 g filetów z łososia,
  • 30 g curry,
  • 150 g pieczarek,
  • 150 g mleczka kokosowego,
  • 100 g pistacji,
  • 1 limonka,
  • 5 g mielonego imbiru,
  • 5 g masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 małe szalotki,
  • 0,5 pęczka kolendry,
  • 15 ml płynnego miodu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Posiekaj szalotki i czosnek na drobne kawałki, a następnie podsmaż na patelni, doprawiając solą i pieprzem. Dodaj imbir, skórkę startej limonki i masło. Zalej całość mleczkiem kokosowym i pozostaw do lekkiego odparowania.

Po odparowaniu dodaj jeszcze trochę skórki i sok z limonki. Pokrusz pistacje i pokrój kolendrę, a następnie dodaj te składniki do sosu. Dopraw całość miodem.

Umyj i osusz filety z łososia. Pokrój w kostkę o boku około 2 cm i obtocz w przyprawie curry. Usmaż rybę z każdej strony na suchej patelni na średnim lub małym ogniu. Po przygotowaniu łososia zalej go sosem. Opcjonalnie możesz dodać także papryczkę chili.

Jesteś miłośnikiem kuchni azjatyckiej w nowoczesnym wydaniu?

Łosoś w sosie z mleczka kokosowego z limonką – pomysł na obiad

Łosoś w sosie z mleczka kokosowego i limonki sprawdzi się doskonale jako danie główne podczas bardziej wymagających okazji. Taka propozycja niewątpliwie trafi w gusta osób, które lubią wyraziste smaki. Doprawienie potrawy papryczką chili zachwyci miłośników pikantnego jedzenia pachnącego Azją. Łososia w sosie z mleczka kokosowego z limonką można podawać z gotowanymi lub pieczonymi warzywami, w zależności od Twoich preferencji.

Więcej przepisów na łososia znajdziesz na stronie http://mowisalmon.pl/przepisy. Ryba ta sprawdza się doskonale zarówno w wersji na słono, jak i z dodatkiem nieco słodszych składników, na przykład miodu.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.