Najważniejsze cechy dobrych patelni do naleśników

Najważniejsze cechy dobrych patelni do naleśników

Któż z nas nie uwielbia naleśników? To danie, które kochają dzieci, jak również rozsmakowują się w nim osoby dorosłe. Aby jednak przyrządzić je w dobry sposób, niezbędna jest nam odpowiednia patelnia. Jak ją dobrać? Jakie cechy powinna posiadać idealna patelnia do smażenia naleśników? Wyjaśniamy!

Brzegi oraz średnica – to kluczowe elementy

Najbardziej kluczowymi elementami, którymi powinna charakteryzować się dobra patelnia do naleśników, są niskie brzegi oraz stosunkowo duża średnica. Dzięki niskim brzegom łatwiej Ci będzie przerzucić placek na drugą stronę i nie uszkodzić go w trakcie takiej czynności. Drugim kluczowym elementem jest wspomniana już średnica. Powinna ona wynosić od 20 cm do nawet 30 cm. Z pomocą tak dużej patelni będzie łatwiej usmażyć Ci duże naleśniki, które można wykorzystać np. do krokietów, a także mniejsze rodzaje naleśników, które na pewno z dużą przyjemnością zjedzą Twoje dzieci, jeśli dodasz do dania dżem lub powidła.

Materiał wykonania patelni

Inną stosunkowo istotną kwestią jest materiał, z jakiego patelnia została wykonana. Z racji, że często musimy przerzucać naleśniki, ważne jest, aby patelnia była jak najlżejsza. Osobiście polecamy do tego celu patelnie wykonane z aluminium. Taką patelnię łatwo jest podnieść przy pomocy jednej ręki, aby przewrócić naleśnik.

Powłoka – ważna sprawa

Nie ma nic gorszego podczas robienia dzieciom ulubionych naleśników niż przywieranie placków do powierzchni patelni. Najlepsze patelnie do robienia naleśników powinny charakteryzować się zatem nieprzywierającą powłoką wewnętrzną. Umożliwi to nam idealnie zarumienić placki po obu stronach, a także pozwoli nam do minimum zredukować ilość dodawanego tłuszczu, a nawet, smażyć naleśniki bez użycia oleju. Dzięki temu produkt, który serwować będziemy naszym dzieciom, stanie się o wiele zdrowszy. Doskonale byłoby, gdyby patelnia, którą używamy do smażenia naleśników, pokryta była teflonem. Wytrzymalsze są, jednakże takie o powłokach mineralnych bądź tytanowych.

Patelnie do naleśników

Świetnie, jeśli da się ją umyć w zmywarce

Kolejnym czynnikiem, który warto jest wziąć pod uwagę w przypadku wyboru patelni do naleśników, jest możliwość umycia tego naczynia w zmywarce. Zazwyczaj w trakcie tworzenia naleśników patelnia bardzo się brudzi, ważne jest więc utrzymanie jej w czystości, zwłaszcza gdy naleśniki przyrządzamy dosyć często.

Dostosowana do płyt indukcyjnych

Dobrze, jeśli nasza patelnia jest wszechstronna i pasuje do różnego rodzaju kuchenek. Dzięki temu możemy używać jej zarówno na kuchenkach gazowych, jak i elektrycznych. Trudniej znaleźć jest taką, która działa na płycie indukcyjnej, ale i takie są dostępne obecnie na rynku.

Podsumowanie

Idealna patelnia do naleśników powinna:

  • posiadać niskie brzegi i dużą średnicę,
  • być wykonana z aluminium,
  • mieć dobrej jakości powłokę (np. teflonową),
  • umożliwiać nam umycie jej w zmywarce,
  • być dostosowana do płyt indukcyjnych.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.