Babka czekoladowa z kokosem
Czekoladowa babka z dodatkiem sporej ilości wiórków kokosowych – zwana też niekiedy babką bounty – to zupełnie nowa wersja klasycznego, dobrze znanego wypieku. Jest miękka, lekka, przyjemnie puszysta i nieco wilgotna, a jej smak jest przełamany kokosową, egzotyczną nutą. Ciasto to zawsze się udaje, nie wymaga wiele pracy, dlatego jest dobrym pomysłem na łatwy i szybki deser.
Babka czekoladowo-kokosowa – niezbędne składniki
Do przygotowania tego wypieku będziesz potrzebował:
- 300 g miękkiego masła,
- 300 g brązowego cukru,
- 5 jajek,
- 350 g mąki pszennej,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g wiórków kokosowych,
- 1 tabliczkę czekolady klasycznej gorzkiej 64% E.Wedel,
- 50 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 75 ml mleka,
- szczyptę soli.
Dobrym pomysłem jest, aby na cieście znalazła się też polewa czekoladowa. Przepis na nią jest błyskawiczny, a do jej przygotowania potrzebna będzie śmietana kremówka, cukier oraz czekolada lekko gorzka 50% E.Wedel.
Pieczenie babki czekoladowej z kokosem – przepis krok po kroku
Przygotuj keksówkę o długości ok. 30 cm. Jej wnętrze starannie natłuść – masłem lub margaryną – i oprósz bułką tartą. Następnie:
- czekoladę rozpuść – w garnku lub w kąpieli wodnej,
- mąkę dokładnie połącz (najlepiej przesiej) z proszkiem do pieczenia,
- miękkie masło utrzyj przy pomocy miksera z cukrem i solą,
- następnie, cały czas mieszając, do masy z masła, wbijaj jajka oraz stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia,
- powstałe ciasto podziel na dwie części,
- 1/3 masy połącz z wiórkami i z mlekiem,
- 2/3 ciasta wymieszaj z płynną czekoladą oraz z kakao,
- do foremki najpierw przelej masę z czekoladą, a dopiero potem ciasto z wiórkami kokosowymi.
Babkę piecz w temperaturze 180 °C (tryb góra-dół) przez ok. 60 minut. Po wyjęciu jej z piekarnika i po jej ostygnięciu możesz ozdobić ją polewą przygotowaną z rozpuszczonej, gorzkiej czekolady. Natomiast jeśli chcesz jeszcze bardziej urozmaicić wypiek, przygotuj mus czekoladowy z dodatkiem cukru pudru i masła, schłodź go w lodówce i przełóż nim ciasto.