Babka czekoladowa z kokosem

Babka czekoladowa z kokosem na szklanej misce

Czekoladowa babka z dodatkiem sporej ilości wiórków kokosowych – zwana też niekiedy babką bounty – to zupełnie nowa wersja klasycznego, dobrze znanego wypieku. Jest miękka, lekka, przyjemnie puszysta i nieco wilgotna, a jej smak jest przełamany kokosową, egzotyczną nutą. Ciasto to zawsze się udaje, nie wymaga wiele pracy, dlatego jest dobrym pomysłem na łatwy i szybki deser.

Babka czekoladowo-kokosowa – niezbędne składniki

Do przygotowania tego wypieku będziesz potrzebował:

  • 300 g miękkiego masła,
  • 300 g brązowego cukru,
  • 5 jajek,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 1 tabliczkę czekolady klasycznej gorzkiej 64% E.Wedel,
  • 50 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 75 ml mleka,
  • szczyptę soli.

Dobrym pomysłem jest, aby na cieście znalazła się też polewa czekoladowa. Przepis na nią jest błyskawiczny, a do jej przygotowania potrzebna będzie śmietana kremówka, cukier oraz czekolada lekko gorzka 50% E.Wedel.

Pieczenie babki czekoladowej z kokosem – przepis krok po kroku

Przygotuj keksówkę o długości ok. 30 cm. Jej wnętrze starannie natłuść – masłem lub margaryną – i oprósz bułką tartą. Następnie:

  • czekoladę rozpuść – w garnku lub w kąpieli wodnej,
  • mąkę dokładnie połącz (najlepiej przesiej) z proszkiem do pieczenia,
  • miękkie masło utrzyj przy pomocy miksera z cukrem i solą,
  • następnie, cały czas mieszając, do masy z masła, wbijaj jajka oraz stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia,
  • powstałe ciasto podziel na dwie części,
  • 1/3 masy połącz z wiórkami i z mlekiem,
  • 2/3 ciasta wymieszaj z płynną czekoladą oraz z kakao,
  • do foremki najpierw przelej masę z czekoladą, a dopiero potem ciasto z wiórkami kokosowymi.

Babkę piecz w temperaturze 180 °C (tryb góra-dół) przez ok. 60 minut. Po wyjęciu jej z piekarnika i po jej ostygnięciu możesz ozdobić ją polewą przygotowaną z rozpuszczonej, gorzkiej czekolady. Natomiast jeśli chcesz jeszcze bardziej urozmaicić wypiek, przygotuj mus czekoladowy z dodatkiem cukru pudru i masła, schłodź go w lodówce i przełóż nim ciasto.

Wyczarowaliśmy pokrewne tematy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close