Azjatyckie smaki pasują doskonale do delikatnego, świeżego łososia. Połączenie aromatycznej limonki z delikatnym mleczkiem kokosowym pozwala na stworzenie kompozycji, która zachwyci wszystkich miłośników dobrej kuchni. Jak przygotować łososia w sosie pachnącym Azją?
Przepis na łososia w sosie z mleczka kokosowego i limonki
Składniki:
- 500 g filetów z łososia,
- 30 g curry,
- 150 g pieczarek,
- 150 g mleczka kokosowego,
- 100 g pistacji,
- 1 limonka,
- 5 g mielonego imbiru,
- 5 g masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 małe szalotki,
- 0,5 pęczka kolendry,
- 15 ml płynnego miodu,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Posiekaj szalotki i czosnek na drobne kawałki, a następnie podsmaż na patelni, doprawiając solą i pieprzem. Dodaj imbir, skórkę startej limonki i masło. Zalej całość mleczkiem kokosowym i pozostaw do lekkiego odparowania.
Po odparowaniu dodaj jeszcze trochę skórki i sok z limonki. Pokrusz pistacje i pokrój kolendrę, a następnie dodaj te składniki do sosu. Dopraw całość miodem.
Umyj i osusz filety z łososia. Pokrój w kostkę o boku około 2 cm i obtocz w przyprawie curry. Usmaż rybę z każdej strony na suchej patelni na średnim lub małym ogniu. Po przygotowaniu łososia zalej go sosem. Opcjonalnie możesz dodać także papryczkę chili.
Jesteś miłośnikiem kuchni azjatyckiej w nowoczesnym wydaniu?
Łosoś w sosie z mleczka kokosowego z limonką – pomysł na obiad
Łosoś w sosie z mleczka kokosowego i limonki sprawdzi się doskonale jako danie główne podczas bardziej wymagających okazji. Taka propozycja niewątpliwie trafi w gusta osób, które lubią wyraziste smaki. Doprawienie potrawy papryczką chili zachwyci miłośników pikantnego jedzenia pachnącego Azją. Łososia w sosie z mleczka kokosowego z limonką można podawać z gotowanymi lub pieczonymi warzywami, w zależności od Twoich preferencji.
Więcej przepisów na łososia znajdziesz na stronie http://mowisalmon.pl/przepisy. Ryba ta sprawdza się doskonale zarówno w wersji na słono, jak i z dodatkiem nieco słodszych składników, na przykład miodu.