Kremowy łosoś w sosie z mleczka kokosowego i limonką

Kremowy łosoś w sosie z mleczka kokosowego i limonką na talerzu

Azjatyckie smaki pasują doskonale do delikatnego, świeżego łososia. Połączenie aromatycznej limonki z delikatnym mleczkiem kokosowym pozwala na stworzenie kompozycji, która zachwyci wszystkich miłośników dobrej kuchni. Jak przygotować łososia w sosie pachnącym Azją?

Przepis na łososia w sosie z mleczka kokosowego i limonki

Składniki:

  • 500 g filetów z łososia,
  • 30 g curry,
  • 150 g pieczarek,
  • 150 g mleczka kokosowego,
  • 100 g pistacji,
  • 1 limonka,
  • 5 g mielonego imbiru,
  • 5 g masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 małe szalotki,
  • 0,5 pęczka kolendry,
  • 15 ml płynnego miodu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Posiekaj szalotki i czosnek na drobne kawałki, a następnie podsmaż na patelni, doprawiając solą i pieprzem. Dodaj imbir, skórkę startej limonki i masło. Zalej całość mleczkiem kokosowym i pozostaw do lekkiego odparowania.

Po odparowaniu dodaj jeszcze trochę skórki i sok z limonki. Pokrusz pistacje i pokrój kolendrę, a następnie dodaj te składniki do sosu. Dopraw całość miodem.

Umyj i osusz filety z łososia. Pokrój w kostkę o boku około 2 cm i obtocz w przyprawie curry. Usmaż rybę z każdej strony na suchej patelni na średnim lub małym ogniu. Po przygotowaniu łososia zalej go sosem. Opcjonalnie możesz dodać także papryczkę chili.

Jesteś miłośnikiem kuchni azjatyckiej w nowoczesnym wydaniu?

Łosoś w sosie z mleczka kokosowego z limonką – pomysł na obiad

Łosoś w sosie z mleczka kokosowego i limonki sprawdzi się doskonale jako danie główne podczas bardziej wymagających okazji. Taka propozycja niewątpliwie trafi w gusta osób, które lubią wyraziste smaki. Doprawienie potrawy papryczką chili zachwyci miłośników pikantnego jedzenia pachnącego Azją. Łososia w sosie z mleczka kokosowego z limonką można podawać z gotowanymi lub pieczonymi warzywami, w zależności od Twoich preferencji.

Więcej przepisów na łososia znajdziesz na stronie http://mowisalmon.pl/przepisy. Ryba ta sprawdza się doskonale zarówno w wersji na słono, jak i z dodatkiem nieco słodszych składników, na przykład miodu.

Wyczarowaliśmy pokrewne tematy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close